Renovatie en nieuwbouw Noorse villa Nieuwe 's Gravelandsweg
Renovatie en nieuwbouw Noorse villa Nieuwe 's Gravelandsweg
Renovatie en nieuwbouw Noorse villa Nieuwe 's Gravelandsweg
Renovatie en nieuwbouw Noorse villa Nieuwe 's Gravelandsweg
Renovatie en nieuwbouw Noorse villa Nieuwe 's Gravelandsweg
Renovatie en nieuwbouw Noorse villa Nieuwe 's Gravelandsweg
Renovatie en nieuwbouw Noorse villa Nieuwe 's Gravelandsweg
Renovatie en nieuwbouw Noorse villa Nieuwe 's Gravelandsweg
Renovatie en nieuwbouw Noorse villa Nieuwe 's Gravelandsweg
Renovatie en nieuwbouw Noorse villa Nieuwe 's Gravelandsweg
Renovatie en nieuwbouw Noorse villa Nieuwe 's Gravelandsweg
Renovatie en nieuwbouw Noorse villa Nieuwe 's Gravelandsweg
Renovatie en nieuwbouw Noorse villa Nieuwe 's Gravelandsweg
Renovatie en nieuwbouw Noorse villa Nieuwe 's Gravelandsweg
Renovatie en nieuwbouw Noorse villa Nieuwe 's Gravelandsweg

Renovatie en uitbreiding woonhuis Nieuwe 's-Gravelandseweg Bussum

Ontwerp voor complete renovatie en uitbreiding van karakteristiek Noors chalet


De Nieuwe ’s-Gravelandseweg in Bussum kenmerkt zich door een verscheidenheid aan panden in diverse bouwstijlen waarvan een aantal op de Rijksmonumentenlijst staat. De Noorse villa in chaletstijl van onze particuliere opdrachtgever is gebouwd omstreeks 1905. Het pand stond twee jaar leeg en is door deze nieuwe eigenaar van de sloop gered. De Noorse villa kwam tijdens de ontwerpfase opnieuw in de belangstelling te staan en kreeg de status van voorbescherming (gemeentelijk monument). Dit gaf nieuwe inzichten en kansen voor de opdrachtgever om het project samen met ons nog ambitieuzer aan te pakken.

Renovatie, restauratie en nieuw ontwerp

De bestaande villa heeft originele balkenplafonds en een nokhoogte van ruim acht meter. Deze nokhoogte werd doorgetrokken naar de aanbouw aan de achterzijde. Bij de renovatie wordt de bestaande ontsierende laagbouw aan de achterzijde gesloopt en de bovenverdieping opgebroken om de nokhoogte optimaal te benutten. In de achtergevel is een overgang naar het nieuwe deel gecreëerd in de vorm van een stalen tussenlid (lichtstraat) met glas. De betekende een verdubbeling van het volume, waarbij de villa in proportie bleef. De stalen lichtstraat vormt de verbinding tussen oud en nieuw. De bestaande achtergevel is grotendeels behouden gebleven en gaat door de stalen lichtstraat voelbaar mee naar het nieuwe deel. In de vide is een loopbrug aangebracht die oud en nieuw met elkaar verbindt.

Samenhang tussen oud en nieuw

Door de bestaande sfeer en bouwstijl als uitgangspunt te nemen en deze te vertalen naar een moderne detaillering zoals een vide, loopbrug en veel glas ontstaat er een voelbare samenhang. Ook de houten gevels, lijnen en pannendak worden doorgezet in het nieuwe ontwerp. De glazen pui in de achtergevel geeft vrij uitzicht op de tuin. De oorspronkelijke kleur, donkerbruin met donkergroen gaf het pand een wat sombere uitstraling. Door voor een andere kleurstelling met pasteltinten en olijfgroen te kiezen krijgt de Noorse villa een lichter en vriendelijker karakter.