172 sociale woningen

Een eigenzinnig stedenbouwkundig ontwerp

Met een beperkt budget is, voor deze sociale woningbouw in Almere, een eigenzinnig stedenbouwkundig ontwerp gemaakt. Er is niet gekozen voor de standaard oplossing: een verzameling van huizen en gevels, maar één gebouw dat volgt uit het stedenbouwkundig plan met een buitengewoon lange aaneenschakeling van gevels (500 meter). De gevels zijn met elkaar verbonden door één doorlopende rode ‘serpentine’. Het project omvat zowel eengezinswoningen in twee en drie lagen als appartementen voor starters en woningen met bedrijfsruimten op de uiteinden.

Gevelontwerp

De gevelwanden zijn opgebouwd met vaste raam-indelingen en afwisselend metselwerk. De grove aarderode handvormsteen is de serpentine en wordt zichtbaar gemaakt door een contrasterende antraciet-paarse gladde strengperssteen voor de overige geveldelen. De serpentine ‘slingert’ door de gevel. De voordeuren zijn uitgevoerd met betonkaders en de ramen liggen 15 cm verdiept in de gevel. Dit om het idee van gaten in de wand met ‘dikte’ te benadrukken.

Platte daken maken het plan haalbaar voor ‘starters’ die voor nog geen 100.000 euro vrij op naam een eigen huis konden verwerven. Het project is ontworpen in samenhang met de andere woningbouwplannen in de wijk Tussen de Vaarten.

 

lees verder
Opdrachtgever: Van den Breemer Bouw
Realisatie: 2003
Locatie: Almere