Uitbreiding basisschool De Hoeksteen

Winnaar Ruimtelijke Kwaliteitsprijs gemeente Bussum

De nieuwe aanbouw en verbouwing geven deze populaire basisschool in Bussum school flink meer ruimte en daglicht, maar zijn tegelijkertijd zo subtiel uitgevoerd dat het lijkt alsof het gebouw er altijd zo heeft gestaan. Een traditioneel uitziend schoolgebouw in een omgeving, die verder vooral uit woonhuizen bestaat. De uitdaging was om de nieuwe vleugel goed te laten aansluiten op die omgeving, zonder afbreuk te doen aan de eigenheid en het formaat van het bestaande schoolgebouw in jaren 30-stijl.

De aanbouw vormt een geleidelijke overgang tussen het bestaande schoolgebouw en de gebouwen en huizen die ernaast liggen. Om ruimte te geven aan de verdere groei van de school is er in 2015 een extra vleugel op het binnenplein gerealiseerd, compleet met luifel en terras. Deze ruimte biedt plek aan de docentenkamer en is zo gesitueerd dat er altijd zicht is op het binnenplein.

De nieuwe aanbouw uit 2004 is geïnspireerd op de tuinmuur met bolvormige sierelementen die hier in het verleden heeft gestaan. De aanbouw volgt de nokhoogte van de omliggende woningen en blijft zodoende een stuk lager dan de school. De grote sprong in nokhoogtes wordt opgevangen door het trappenhuis dat een duidelijk leesbare tussenschakel vormt. Een andere ontwerpkeuze om de nieuwe vleugel minder grootschalig te laten ogen, is het dichte schuine dak, waaronder zich de eerste etage bevindt.

Om te zorgen dat er toch voldoende daglicht binnenvalt is er onder de dakgoot een lage aaneengesloten rij diepliggende ramen bedacht. Aan de achterkant (te zien vanaf het schoolplein) komt boven extra licht binnen via dakkapellen. Het dak aan de straatzijde is gesloten gebleven. Een bijzonder detail is de regenpijp die door een betonschot loopt.

Betrokkenheid bij scholenbouw

Bij scholenbouw proberen we altijd iets extra’s uit de opgave te slepen. Met krappe budgetten is er vaak weinig ruimte voor bijzondere elementen. In deze school hebben we ons sterk gemaakt voor radiatorombouwen en speciale zitbankjes in lokalen. De ouders maakten daar kussens voor, zie foto. Het project is tot stand gekomen door middel van ouderparticipatie en inbreng van leerkrachten. VOCUS was verantwoordelijk voor ontwerp, directievoering en bouwmanagement.

Juryrapport Ruimtelijke Kwaliteitsprijs

Juryrapport: "De uitbreiding van de school is heel precies, zorgvuldig en liefdevol uitgevoerd. De stedenbouwkundige inpassing is naadloos, foutloos en bescheiden; het geheel getuigt van vakmanschap. Hier is geen sprake van enkel kopiëren, de details zijn eigentijds en zijn zorgvuldig uitgewerkt. Deze uitbreiding stelt een goede norm voor dergelijke projecten.

lees verder
Opdrachtgever: Basisschool De Hoeksteen
Realisatie: 2004 en 2015
Locatie: Bussum