Modernisering winkelcentrum Alkmaar

Nieuwe impuls door remodeling en verduurzaming

Met de remodeling van dit verouderde winkelcentrum voor Ahold Europe Real Estate is een flinke slag gemaakt in verduurzaming, identiteit en winkelbeleving. Het geeft een nieuwe impuls aan de wijk, ondernemers en het winkelend publiek. Het winkelcentrum huisvest een AH XL, meerdere grote winkelformules en lokale detailhandel.

Aan de buitenzijde speelt de vernieuwde buitengevel een prominente rol. Als verbindende factor met de omgeving, als icoon van een eigen identiteit en niet in de laatste plaats als energieleverancier. Het vernieuwde pand, met een oppervlakte van 20.000m², ontving een BREEAM-In-Use Excellent certificering. 

Binnen geven zichtlijnen, open ruimtes en een duidelijke routing een heldere verbinding tussen de verschillende ruimtes en het bovengelegen winkelplein. De integratie van groen en meer daglicht, ook tussen entreehal en grote parkeergarage, zorgen voor een gezond en prettig binnenklimaat waar beleving centraal staat.
Zichtlijnen en samenhang

We hebben een aantal ingrepen gedaan om entreehal en parkeergarage met elkaar te verbinden. Zo er is een rollende hellingbaan aangebracht en een extra raampartij in de gevel. Deze openheid en de toetreding van meer daglicht verhogen ook het gevoel van veiligheid en comfort in de parkeergarage. Als tweede grote ingreep zijn de storende balk en ontsierende kolommen op de begane grond verwijderd. Met als resultaat een open ruimte met vrij zicht naar het bovengelegen winkelplein en extra daglicht.

Keramieken dakpannen, die deels doorlopen naar binnen, vormen de gevelbekleding. De kleine maatvoering van de gevel is geïnspireerd op de omringende bebouwing: woningbouw verdeeld over kleine wijken en lintbebouwing. De nieuwe entreehal is tevens aanleiding om de buitenruimte, inclusief parkeerterrein, aan te passen zodat ook hier een samenhangend beeld ontstaat.

Duurzaam ontwerpen en bouwen

Zonnepanelen op het dak, een gezond binnenklimaat, veel daglicht, een goede ventilatie, duurzame materialen, houten plafonds, cradle tot cradle tegels op de vloer en een groene binnengevel maken het gebouw bijzonder duurzaam. Voor opening van het vernieuwde pand ontving Ahold een BREEAM-In-Use Excellent certificering. De buitengevel krijgt verschillende functies: van energie leverend, door het gebruik van speciale dakpannen met pv panelen tot nestjes voor vogels en vleermuizen. Er zijn oplaadpalen voor elektrische voertuigen, er wordt gebruik gemaakt van ledverlichting en gescheiden afvalinzameling.

Samenwerking

Een duidelijk doel, korte lijnen en een zeer gemotiveerd en betrokken team zorgden voor een goede en effectieve samenwerking. De tijd tussen ontwerp en realisatie was dan ook bijzonder kort. Het projectteam werd begin 2017 opgetuigd, de vergunningen waren in juli binnen en in augustus is de bouw van start gegaan. Op 29 november 2017 is het verbouwde winkelcentrum geopend.

 

lees verder
Opdrachtgever: Ahold Europe Real Estate
Aannemer: WIJZIJN bouwmanagers
Aannemer: Bouwbedrijf Van der Gragt
Realisatie: 2017
Locatie: Alkmaar