Natuurbegraafplaats Schoorsveld

Ceremoniegebouw geïnspireerd op de natuur

Midden in een bosgebied, grenzend aan een ven, ligt het nieuwe ceremoniegebouw van Natuurbegraafplaats Schoorsveld. Het gebouw bundelt drie functies: een ceremonieruimte, een ontvangst- en koffieruimte en een informatiecentrum. Thema’s in het ontwerp zijn: eenheid, geborgenheid, integratie met de natuur en duurzaam gebruik van materialen. Overal zie je een samenspel tussen esthetiek en functie. 

De constructie met opvallend dikke boomstammen is bewust zichtbaar gehouden en daarmee bepalend voor de architectuur. Ze dragen het gebouw. In de binnenruimtes voeren natuurlijke tinten als grijs en verschillende blanke en gebeitste houtsoorten de boventoon. De organische vorm van de gevels en het glooiende dak zijn geïnspireerd op het patroon van de omringende natuur en bepalen de onderlinge positionering van de ruimtes. Elke ruimte heeft zichtlijnen wat zorgt voor een geborgen sfeer. Het sedumdak draagt bij aan demping van geluid en de ontworpen waterpart

ijen fungeren als waterberging. Het ceremoniegebouw is deels circulair en wordt zodra de natuurbegraafplaats vol is afgebroken.

Constructie en zichtlijnen

De gekozen schikking en positionering van ruimtes geven tegelijkertijd eenheid en geborgenheid. Dit zorgt voor optimale afscherming van de verschillende functies. Zo zie je het ceremoniegedeelte op een subtiele manier naar voren komen, maar het blijft ‘beschermd’ doordat het dak meebeweegt. Samen met de naar buiten stekende muren geeft dat geen onderlinge verstoring wanneer de drie ruimtes tegelijkertijd in gebruik zijn. Essentieel voor een ceremoniegebouw. Ook de grote waterpartij en de, in het hart van het gebouw gelegen ceremonieruimte, vormen een natuurlijk geheel door ook hier de zichtlijn centraal te stellen. Het licht van buiten wordt op veel plekken optimaal benut en ook de avondzon heeft vrij spel op het aangrenzende terras.

Samenwerking

Voor natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze-Leende werkt VOCUS samen met Natuurbegraven Nederland <link naar www.natuurbegravennederland.nl>. Bij de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats hanteert zij een aantal uitgangspunten. Waaronder het terugbrengen, behouden en versterken van landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden. Natuurbegraven kent een lange historie. In Nederland is het nog redelijk uniek maar er is sprake van een toenemende publieke belangstelling. Deze eigentijdse manier van begraven sluit aan bij de trend van verduurzaming van onze leefomgeving en een daarbij passende maatschappelijke verantwoordelijkheid.

lees verder
Opdrachtgever Natuurbegraven Nederland
Realisatie 2016
Locatie Schoorsveld