Rijksbeschermd stadsgezicht,

Den Bosch Herstel van historisch beeld

Op een van de meest markante plekken van Den Bosch, omgeven door een overvloed aan monumentale panden en pal naast het stadhuis bevinden zich deze twee 16-eeuwse winkelpanden. Beide panden ondergingen verschillende ingrijpende ingrepen, de meest recente dateren uit 1939 en 1990. Met een ambitieus, maar realistisch herstelplan kregen deze twee panden, die in de loop der jaren in elkaar verstrengeld waren, hun eigen karakter terug. Door de gekozen detaillering en het materiaal voegen ze zich weer naar het oorspronkelijke ritme van de gevels aan de Markt en het Bossche centrum.

Herstel van historisch beeld.

De gevels sloten, door allerlei ingrepen, ook niet meer aan bij de uitstraling van de omringende panden Op basis van historisch onderzoek zijn de uitgangspunten van beide ontwerpen geformuleerd.

Het rechterpand heeft een gevel van Vlaams metselwerkverband en een opvallende bakstenen segmentboog, voorzien van drie natuurstenen blokken. Het historisch onderzoek bracht niet alle veranderingen aan het licht. Wel werd duidelijk dat de positie van de entreedeur, iets rechts van het midden, niet origineel was. Dit werd met het nieuwe ontwerp hersteld door de symmetrie in de pui terug te brengen. In het midden een etalage met links en rechts een entree. De gevel van Markstraat nr. 5 werd, naar een ontwerp van architect A.C. Meyling in 1926-1927 ingrijpend gewijzigd. Om de oorspronkelijke situatie zoveel mogelijk te benaderen krijgt de gevel een centraal gelegen, licht verdiepte entree met aan weerszijden een glazen vitrine.

lees verder
Opdrachtgever: Van Deursen Groep
Locatie: Den Bosch
Realisatie: 2017