De Gulden Leers Den Bosch

nieuwbouw van winkelpand met 3 stadswoningen met behoud van monumentaal stadsgezicht

Met deze binnenstedelijke ontwikkeling is, met behoud en herstel van het monumentale stadsgezicht een tweelaags winkeloppervlak van ruim 1000 m2 met daarboven drie stadswoningen gerealiseerd. We zijn erin geslaagd om oud en nieuw met elkaar te verbinden en de Bossche sfeer op deze plek terug te brengen. Het nieuwe pand, gelegen aan de Hooge Steenweg – Achter de Tolbrug, is, direct na ingebruikname in de prijzen gevallen. De ontsluiting van woningen boven een winkel is altijd een puzzel. In dit plan is dat opgelost door deze aan de achterzijde te plaatsen. Gewaagd detail in de winkel is de vrije hoogte van vijf meter in het midden.

Eigentijds en monumentaal

De nieuwe achtergevel aan de Tolbrugzijde kreeg een eigentijdse invulling met dubbel kapconstructie. Hier bevinden zich ook de parkeerplaatsen, bergingen en entree van de woningen. Vervallen betonconstructies zijn gesloopt, en oude monumentale delen, waaronder bouwmuren, tongewelfkelders en zelfs middeleeuwse bakovens naast de gedempte stadsgracht De Dieze, werden behouden. Het gevelprincipe van het winkelpand voert terug naar de periode van Het gevelprincipe voert terug naar de periode van vóór de Tweede Wereldoorlog, de tijd van het modemagazijn van de Gebroeders Vinke. Het uitgangspunt voor de nieuwe voorgevel met vierdeling en brede houten winkelpui sluit dan ook aan bij het historisch beeld.

lees verder
Opdrachtgever: Movement Real Estate - Mobion Group
Locatie: Den Bosch
Realisatie: 2012