Nieuwbouw houten tuinhuis Bussum

Modern tuinhuis met sauna en werkruimte in nieuw aangelegde tuin


Aan de Bredelaan in Bussum was VOCUS eerder betrokken bij renovaties en tuinhuizen (zie andere projecten). De opdrachtgever vroeg ons een tuinhuis te ontwerpen. ter vervanging van de bestaande bijgebouwen in de tuin. Aan het bestaande woonhuis uit 1912 (met rode luiken), waren al eerder uitbreidingen gerealiseerd waarin veel hout met glas was toegepast. Het nieuwe tuinhuis mocht modern en open worden.

Het ontwerp met veel daglicht en uitzicht kwam tot stand door nauwe samenwerking met onze opdrachtgever. Er ontstond een tuinhuis op een bijzondere plek in de tuin: tussen de bomen, aan een nieuwe zwemvijver, en met vrij uitzicht over het natuurgebied van het Goois Natuurreservaat. In het verleden lag hier Zanderij Cruysbergen, met sloten en waterpartijen voor de afvoer van het opgegraven zand.

Binnen het minimaal beschikbare oppervlak van het bestemmingsplan is ruimte gemaakt voor een hoofdruimte met pantry en een - in de wand opgenomen - uitklapbaar bed. Daarnaast is het tuinhuis voorzien van een toilet, badkamer en sauna, van waaruit je ook uitzicht hebt op het natuurgebied.

In het verlengde van de hoofdruimte ligt het terras. De relatie tussen de binnenruimte en het terras wordt versterkt doordat de houten binnenmuur en het tegelwerk van binnen naar buiten doorlopen. De glaspuien kunnen overhoeks geopend worden.

Het dak zweeft boven de muur, waardoor het licht van de ochtendzon binnen kan treden. Aan de zuid- en westzijde voorkomt het overstekende dak dat de zon overdag de binnenruimte opwarmt.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Particulier

Locatie:

Bussum

Realisatie:

2023

Fotografie:

Chiel van Diest


Gerelateerde projecten