Totaalrenovatie villa Huizen

Uitbreiding, modernisering en verduurzaming van vrijstaande villa uit 1938


Deze jaren dertig woning, gebouwd in 1938, had enkele eigenzinnige details. Zo valt de centraal geplaatste schoorsteen op en de glazen erker met stalen ramen aan de voorzijde. De woning was gericht op de straat. In de loop der jaren ging die relatie verloren en ontbrak gedegen onderhoud. Ook werd een kwalitatief slechte uitbouw aan het huis geplakt. Ruimten waren naar binnen gekeerd, kamers boven te klein en er ontbrak een goede verbinding met de kelder. Bovendien was de woning niet geïsoleerd en waren installaties verouderd.

Ga je dan slopen of renoveren? De nieuwe bewoners kozen voor het laatste en vroegen VOCUS een totaalplan te tekenen met een oplossing voor drie bouwlagen: de kelder, begane grond en verdieping. De wens was een volledig nieuwe indeling met meer ruimte, daglicht en verbinding met de tuin, maar wel met behoud van enkele bijzondere delen van het huis.

De bestaande uitbouw is gesloopt en een nieuw trapgat verbindt de begane grond en de kelder. In de woning zijn doorbraken gemaakt. Boven de kelder ligt de uitbreiding van het huis, met een geheel nieuw dak, eveneens met geknikte pannenlijn. Aan de achterzijde is de woning uitgebouwd.

Vanuit de entree van het huis loopt een lange zicht- en looplijn dwars door het huis. Deze lijn verbindt alle functies zoals entree, hal, trap, keuken, eetkamer, woonkamer en de nieuwe kantoorruimte. Op de verdieping ligt de hoofdslaapkamer en de andere slaapkamers.

De uitbouw aan de achterzijde heeft een gevelhoge glazen pui over de hele lengte van de uitbreiding. Hiermee krijgen keuken en eetkamer veel natuurlijk licht en heb je overal zicht op de tuin. De erker aan de voorzijde is gehandhaafd. Het oude metselwerk is schoongemaakt en het pannendak met zinkwerk is vernieuwd. Verder is de woning goed geïsoleerd en heeft het duurzame installaties zoals een warmtepomp.

De tuin is opnieuw ingericht inclusief een talud naar de kelder. Hiermee zijn oud en nieuw weer één geheel geworden.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Particulier

Locatie:

Huizen

Realisatie:

2022

Fotografie:

Chiel van Diest


Gerelateerde projecten