Renovatie monumentaal winkelpand

Aanwinst voor Haagse binnenstad

De eenheid tussen plint en de rest van de gevel was ver te zoeken toen wij dit pand aan de Vlamingstraat 18 in de Haagse binnenstad aanschouwden. Een dissonant in een straat met meerdere historische panden. We herstelden de balans in de gevel en stalen profielen zorgen voor aansluiting bij het Art-Deco karakter van de oorspronkelijke gevel.

Het ruimtelijke karakter van de glazen pui met de stalen kolommen komt terug aan de binnenkant door ons ontwerp met vides, een lichtstraat en de stalen trappartijen. We verbonden oud en nieuw en brachten samenhang tussen binnen en buiten. In het pand werd naast een winkel ook een in-house atelier, horecagelegenheid en beautycenter gevestigd. Een aanwinst voor de Haagse binnenstad met 750 m2 aan winkeloppervlak.

De balans in de voorgevel van het oude pand was verdwenen. De eenheid in de bovenste helft van de gevel was nog wel intact, de plint was in de loop der jaren geruïneerd. VOCUS heeft de oorspronkelijke eenheid teruggebracht door de kolommen weer door te trekken en deze te laten aansluiten op een nieuwe natuurstenen dorpel. Het pand is daardoor weer met 'de benen op de grond gezet'. Door vervolgens te kiezen voor stalen profielen in de natuurstenen gevel wordt er aangesloten bij het Art-deco karakter van de oude gevel.

De binnenzijde van het brede winkelpand bood veel potentie. VOCUS heeft de ruimtelijke mogelijkheden in haar ontwerp op verschillende manieren benut. Eén van de meest opvallende ruimtelijke ingrepen is de keuze voor vides met stalen trappartijen. Deze stalen trappartijen, met houten treden als natuurlijk contrast, komen op meerdere plekken in het pand terug. De kenmerkende sierlijke kolommen in het interieur fungeren als dragers en zijn behouden in de constructie. Deze kolommen werden aangebracht door de Hema, die lange tijd in het pand was gehuisvest. In de gevel laten we constructiedetails als moeren en bouten zien.

Het pand werd tevens voorzien van een nieuw dak met lichtstraat, die door het gebruik van vides lichtinval door het hele pand geeft. Reiniging en restauratie van de monumentale natuurstenen gevel maakte deel uit van de metamorfose die het winkelpand onderging. De bestaande ramen zijn brandwerend gemaakt.

lees verder
Opdrachtgever: Van Deursen Groep
Realisatie: 2014
Locatie: Den Haag