Tinfabriek Naarden

Van oude fabriek tot duurzame autoshowroom en ontmoetingsplek

Een nieuwe, eigentijdse bestemming voor dit industriële pand dat tot halverwege 2017 nog in gebruik was als fabriek. De opdrachtgever, Volvo Buitenweg, wilde een brede invulling en stapte af van het idee van een traditionele showroom. De Tinfabriek is een ontmoetingsplek voor autoliefhebbers, ondernemers en bezoekers. 

Waar de voormalige fabrieksactiviteiten achter gesloten deuren plaatsvonden kiest de nieuwe eigenaar voor openheid en transparantie en voor behoud van het bestaande. 

In ons ontwerp zijn we grotendeels teruggaan naar de oorsprong: de tinfabriek en de perserij. Er staat nu een grotendeels nieuw pand met natuurlijke verwevenheid tussen de markante karakteristieke kenmerken en nieuwe elementen als een glazen buitengevel.  De nieuwe, centrale entreehal verbindt zowel het industriële erfgoed met elkaar als de verschillende functies: showroom, werkplaats, een ontmoetingsruimte en flexwerkplekken. Het nieuwe pand heeft een  BREEAM-In-Use Excellent certificering. Het bewijs dat ook historische panden verregaand verduurzaamd kunnen worden.

Daglicht, openheid en zichtlijnen

Bestaande elementen als de 50 meter hoge rode schoorsteen, de stoere dak-overspanning, de ruwe prefab betonnen elementen en de hoge, grote ruimtes met veel daglichttoetreding zijn bepalend voor het ontwerp. Een deel van de langgerekte lange betonnen gevel aan de straatzijde is opengebroken, vervangen door glas en benut als etalageruimte. Hierdoor ontstaan er zichtlijnen die letterlijk door het hart van het gebouw gaan. Die openheid en transparantie is in lijn met de filosofie van de ondernemer achter het masterplan.

Duurzaam ontwerpen en bouwen

Op alle vlakken is ingezet op een duurzaam ontwerp. Transformatie en behoud van cultureel erfgoed in plaats van nieuwbouw, zonnecellen op het dak, vloer- en wandisolatie, warmtepompen en waterdoorlatende bestrating die zorgt voor regenwaterinfiltratie. Hergebruik van materialen waaronder de betonnen prefab geveldelen. Met als resultaat gezonde en comfortabele ruimtes voor werknemers en bezoekers en een laag energieverbruik.

De Tinfabriek opende in december 2018 haar deuren voor het publiek. Inmiddels ligt er ook een concept voor de tweede fase van het Masterplan: de Meettin. Hier komen onder meer vergaderzalen en flexwerkplekken.

lees verder
Opdrachtgever: Volvo Buitenweg
Realisatie: 2018
Locatie: Naarden