Tandartsenpraktijk en woning

Nieuwbouw waar werken en wonen wordt gecombineerd

De woning met losstaande praktijkruimte staat in de nieuwe wijk Attelaken in Etten-Leur. Van de buitenzijde vormt het qua uitstraling een geheel, de oplettende kijker ziet dat het pand uit twee losse delen bestaat. De tandartsenpraktijk bevindt zich in het eenlaags bouwvolume, de woning heeft een tweede verdieping met een patio als buitenruimte. Prefab beton in combinatie met metselwerk geeft de woning een geheel eigen uitstraling en is tegelijkertijd een verbindend element tussen woning en praktijk. Een lichtstraat in de praktijkruimte en grote glaselementen aan de patiozijde van de woning geven het, verder vrij gesloten, gebouw een open sfeer met veel natuurlijke lichtinval.


Een tandartspraktijk vraagt om specifieke oplossingen op het gebied van hygiëne. VOCUS begeleidde het gehele traject van eerste concept tot de oplevering van de tandartsstoelen. In de praktijk liggen enkele kilometers aan bedrading, water-, cv- en persluchtleidingen. Belangrijk is de scheiding van verkeersstromen: uit hygiënisch oogpunt maakten we een tweede verkeerszone aan de achterkant van de kamers: door middel van schuifdeuren kunnen tandartsinstrumenten vanuit de steriele kamer ‘schoon’ de kamer bereiken, zonder dat de bezoekersstroom wordt doorkruist. De wachtruimte en receptie liggen direct bij binnenkomst. Door een verzwaarde fundering is de praktijk voorbereid op een mogelijke extra bouwlaag als uitbreiding naar een breder zorgcentrum.

lees verder
Opdrachtgever: Particulier
Planvorming: Bouwbedrijf van de Klundert Adviesburo Bekendam & Partner
Realisatie: 2004
Locatie: Etten-Leur