Nieuw dorpshart Schaijk

nieuwbouw voor wonen, werken en verblijven

Deze nieuwbouw aan de Schutsboomstraat vormt een belangrijk onderdeel van de complete metamorfose van het centrum tot een echt dorpshart met ruimte voor wonen, werken, winkelen en verblijven. Het ontwerp bestaat uit een blok dat is opgeknipt in kleinere delen, wat een vriendelijke en kleinschalige uitstraling geeft. De variatie in gevels en de toegepaste materialen is een duidelijke verwijzing naar de ontstaansgeschiedenis van Schaijk. Het geeft het geheel een speels karakter met op elke hoek ruimte voor een nieuwe beleving.

Het blok bestaat uit drie lagen, met in de plint commerciële ruimtes en een glazen hoekentree naar de supermarkt. Op de begane grond bevinden zich ook een parkeergarage en bergingen voor de bewoners van de bovengelegen twaalf lichte en ruime appartementen. Deze zijn verdeeld over de tweede en derde verdieping.

Oud en nieuw verbonden

Het ontwerp voor de Schutsboomstraat is zorgvuldig ingepast in de bestaande omgeving. Geen strakke gevelwanden en aaneengesloten massieve daken. Maar losjes gerangschikte gevels, verschillende dakvormen, horizontale en verticale structuren en open hoeken van glas. Grenzend aan de supermarkt komt een tevens glazen tussenlid met trap en lift voor ontsluiting naar de twaalf appartementen met dakkappellen voor inval van voldoende daglicht.  

Door het gebruik van verschillende kleuren dakpannen en baksteen ontstaat afwisseling en variatie in de verschillende bouwvolumes. Zo is Schaijk ook ontstaan: een schakeling van losse volumes. Een zorgvuldig afgestemd kleurenpallet zorgt voor eenheid en samenhang tussen de losse bouwvolumes. De toepassing van verschillende soorten baksteen en keramische dakpannen is kenmerkend voor de omgeving. Deze detaillering is het verbindende element tussen het verleden en het heden.

lees verder
Opdrachtgever: Pakhuys BV en Riliynt BV
Realisatie: 2019
Locatie: Schaijk