Karakteristieke starterswoningen Bussum

Nieuwe bestemming voor villa in Zwitserse renaissancestijl

Bij de herbestemming van deze riante karakteristieke villa is de authentieke uitstraling, die in de loop van de jaren verloren was gegaan, teruggebracht. Ook heeft het weer de oorspronkelijke functie van wonen gekregen. Een deel van de villa was in gebruik als bordeel.

De markante villa op de hoek van de Torenlaan-Prinsenlaan in Bussum  herbergt nu 12 startersappartementen. Op het terrein staan tevens twee nieuwe grondgebonden woningen in koetshuisstijl. Waar iets nieuws komt wordt vaak ook wat gesloopt. Hier werden de niet originele bouwwerken opgeofferd en bleven de karakteristieke onderdelen behouden. Deze vormden, samen met uitgebreid historisch onderzoek het uitgangspunt voor de twee nieuwe koetshuizen en het herstel van de villa in oude luister. Zo heeft de villa nu weer de rode authentieke basis met zwarte accenten, kenmerkende rode lijnvormige accenten en zwarte boeidelen en houtvakwerk. Elementen die kenmerkend zijn voor de Zwitserse neorenaissancestijl.

Verbinden van oud en nieuw

De twee nieuw te bouwen koetshuizen zijn ontworpen in omgekeerde kleurstelling: een donkergrijze basisplint met daarboven het stucwerk. De houten accenten worden donkergrijs gemaakt. De dakpannen zijn hier juist weer terra-achtig. De omgekeerde kleurstelling zorgt voor verbinding én variëteit tussen de verschillende panden.

 

Lees verder
Opdrachtgever: Dudok Wonen
Locatie: Bussum
Realisatie: 2014