Nieuwbouw vrijstaande villa

strakke architectuur met historisch besef op voormalig Philips-terrein

Het ontwerp van deze eigenzinnige villa past in de gebiedsvisie van dit voormalig Philips-terrein Strijp R. Een combinatie van wonen en werken, waarbij industriële detaillering, het gebied wordt gekenmerkt door oude industriële panden en fabriekshallen, de eenheid tussen oud en nieuw waarborgt. Zo herinneren de keimwerk gevels aan de metselwerk architectuur van Philips. 

Het huis is opgedeeld in een hoofd- en bijgebouw, waarbij de vorm van het perceel is gevolgd. De eigentijdse villa heeft een ruime afmeting maar oogt toch bescheiden en geraffineerd. De ruimtes zijn zo gepositioneerd dat er optimaal gebruik is gemaakt van de beschikbare vierkante meters, met de keuken als centrale plek. Zichtlijnen kenmerken de indeling en zorgen voor een extra ruimtelijk gevoel en onderlinge verbinding van de ruimtes.

De detaillering van de gevel met onder meer horizontaal lattenwerk heeft vooral een functioneel karakter. Met verholen goten en zinken afdekkers blijft de elementaire bouwmassa goed zichtbaar. Er is gekozen voor stalen kozijnen, kalkwit grijze muren, grafietgrijze aluminium kozijnen, grijze pannen en cederhouten latten. Het accent ligt op het open karakter van de hoekentree voorzien van houten lamellen.

Eén van de oude fabriekshallen, de voormalige keramische werkplaats, is herontwikkeld en door Piet Hein Eek als een van de eerste panden op het terrein in gebruik genomen. De woonhuizen in de wijk zijn voorzien van een eigen warmtewisselaar een aangesloten op een gemeenschappelijk warmwatervoorziening.

lees verder
Opdrachtgever particulier
Realisatie 2015