Natuurbegraafplaats Maashorst

Circulair ceremoniegebouw midden in de natuur

Vocus is betrokken bij tal van projecten waar verduurzaming een belangrijke rol speelt. Daarbinnen blijft het ontwerpen van een ceremoniegebouw bijzonder. Het draait allemaal om verbinding met de natuur en het borgen van privacy. Dat is bij dit ceremoniegebouw terug te zien in haar vorm, een traditionele schaapskooi met twee gescheiden volumes. In de afzonderlijke delen zijn ceremonieruimte en informatieplek ondergebracht met een eigen entree en zichtlijnen naar de omringende natuur. De dwars op elkaar staande houten volumes maken het onderscheid in functies tastbaar en symboliseren de overgang tussen twee werelden. De gebruikte materialen zijn veelal eenvoudig te recyclen dan wel geschikt voor hergebruik. Essentieel aangezien het gebouw, met een oppervlakte van ruim 500m², zodra de begraafplaats vol is wordt weggehaald. De natuurlijke en ingetogen uitstraling wordt versterkt door de rieten kap met eikenhouten spanten, de mix van verschillende houtsoorten, betonnen vloeren, klinkerbestrating en een eenvoudige open haard. Ze geven de bezoekers een geborgen gevoel.

Zichtlijnen, natuurlijke materialen en positionering

De ceremonieruimte is ondergebracht in het hoge, open volume, de koffieruimte, informatiecentrum, spreekkamers en een condoleance- en familiekamer liggen in het lagere, meer gesloten volume. De 'onafhankelijkheid' tussen de twee volumes komt terug in de kapconstructie. De rieten kap met eikenhouten spanten en sporenkap staat letterlijk 'op eigen benen'. De constructie van het ceremoniegebouw is waar mogelijk zichtbaar en leesbaar. Zo zijn de stalen pui, kapconstructie en de positionering van de afzonderlijke volumes bepalend voor de architectuur.

Samenwerking

Voor natuurbegraafplaats Maashorst in Schaijk werkt VOCUS samen met haar vaste partner Natuurbegraven Nederland Bij de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats geldt een aantal uitgangspunten, waaronder het terugbrengen, behouden en versterken van landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden. Natuurbegraven kent een lange historie. In Nederland is het nog redelijk uniek maar er is sprake van een snel toenemende publieke belangstelling. Deze eigentijdse manier van begraven sluit aan bij de trend van verduurzaming van onze leefomgeving en een daarbij passende maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Lees verder
Opdrachtgever: Natuurbegraven Nederland
Locatie: Schaijk
Realisatie: 2016