Winkelcentrum, Arena Den Bosch

Metamorfose van een gedateerd complex tot bruisend en modern winkelcentrum

Na de grondige facelift van zes maanden is het in 1998 gebouwde complex weer klaar voor de toekomst en heeft het de allure van een bruisend winkelcentrum met een moderne en transparante uitstraling. Een trekpleister binnen het historische hart van Den Bosch.

VOCUS was verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe gevels en Blom&Moors uit Den Bosch nam de herinrichting van de openbare ruimte voor haar rekening. De nieuwe gevels van wit natuursteen en de verhoogde en verbrede  voor respectievelijk meer samenhang in het pand en een betere aansluiting op de historische omgeving. Een centraal punt vormt de grote 'leeftafel' met banken. Hier komen oud en nieuw samen. In de tafel zijn vitrines aangebracht met archeologische vondsten, ooit gedaan op deze plek, en er is een stroomvoorziening voor het gebruik van laptops, mobiele telefoons e.d.

Licht en lucht
Het pand, nog geen 20 jaar oud, had een vrij gesloten winkelplint en paste qua uitstraling niet goed bij haar directe omgeving. Door het verwijderen van de lage luifels en de donkere bedompte kleurstelling met te kleine winkelpuien kreeg het pand meer ‘zuurstof. De horizontale belijning in de natuurstenen gevels vormen een geheel met de bestaande baksteenpatronen, die het winkelcentrum haar uitgesproken identiteit geven. De nieuwe inrichting die Blom&Moors ontwierp kenmerkt zich door een mooi en natuurlijk kleurenpallet met onder meer een nieuwe vloer en houten relaxbanken.

De opdrachtgever, Aberdeen European Balanced Property Fund, investeerde ongeveer € 2 miljoen in de renovatie van het complex dat bestaat uit een winkelgebied (ruim 12.000 m²), een ondergrondse parkeergarage (475 plaatsen) en appartementen. Het ambitieuze project kreeg regelmatig aandacht in de media, onder meer op architectuur.nl, vastgoed.nl, vastgoedjournaal .nl en in het Brabants Dagblad.

Lees verder
Opdrachtgever: Aberdeen European Balanced Property Fund
Locatie: Den Bosch
Realisatie 2015