Renovatie monumentale boerderij

Ingetogen ontwerp met respect voor historie

Na de verbouwing bestaat de boerderij nog steeds uit twee delen: een voorhuis en een aaneengesloten stalruimte. De traditionele indeling werd grotendeels losgelaten ten behoeve van functionaliteit en ruimtelijkheid. Deze gewijzigde indeling komt het sterkst naar voren door het samentrekken van de stalruimte met het voorhuis waardoor een bruto vloeroppervlak van bijna 300m² ontstaat. De stalruimte werd daarbij woonkamer. 

De aangebrachte vide geeft een extra ruimtelijk element dat nog eens versterkt wordt door de grote glazen - in staal gevatte - pui aan de achterzijde van de boerderij. Hier hebben de bewoners een spectaculair uitzicht op de omringende weilanden. Een nieuw losstaand bijgebouw met berging en veranda is in bijpassende stijl ontworpen.

Historie en detaillering

Het voorhuis is opnieuw ingedeeld met nieuwe trappen, een loopbrug door de centrale vide en nieuwe slaapkamers. De renovatie duurde ruim acht maanden. Het dak ging er letterlijk af en vloeren, kozijnen en technische installaties werden vervangen. De ingrijpende renovatie is ingegeven door een ingetogen ontwerp dat recht doet aan de historie van deze monumentale boerderij. Zo komt het principe van de oude entresolvloer terug in de tv-werkkamer op hoogte. Kenmerkend voor de voormalige stal (nu woonkamer) was de hoge ruimte met oude spanten en boomstammen tot in de nok. In de renovatie zijn elementen zoals dakpannen, kozijnen en goten verbijzonderd door gebruik te maken van gepatineerd zink, donkere pannen en staal.

lees verder
Opdrachtgever: particulier
Locatie: Weert
Realisatie: 2015