Renovatie Watertoren Vianen

Behoud van rijksmonument uit 1909

Waar elektrische pompinstallaties de functie van de Wateroren al hadden overgenomen lag er nog wel een andere, grote uitdaging. Het ruim 26 meter hoge gebouw terugbrengen tot haar pure vorm en verder verval van de betonnen constructie stopzetten. De watertoren heeft een open betonskelet, een vrij afwijkende vorm en typische kenmerken als een dunne stalen balustrade en  smalle stijglader. Het is daarmee een gezichtsbepalend gebouw in de verder overwegend middeleeuwse structuur van Vianen. 

Eigenaar, drinkwaterbedrijf Oasen, koos daarom ook voor een grondig renovatieplan, ingegeven door het cultuur- en architectuurhistorische belang. De Watertoren Vianen is ontworpen door de Haagse architect-ingenieur Roelof Kuipers in 1909. Watertorens waren in die tijd toonbeelden van bouwkunst en symboliseren de geschiedenis van de drinkwatervoorziening.  Het exemplaar in Vianen is de oudste, nog bestaande betonnen watertoren in Nederland.

Een gedegen onderzoek en realistische restauratieplan resulteerden in een zorgvuldig uitgevoerde bouw- en herstelwerkzaamheden. VOCUS was hierbij als gedelegeerd opdrachtgever en directievoerder nauw betrokken. De restauratie van de Watertoren Vianen kreeg, net als de eerdere renovatie en herbestemming van de Bussumse Watertoren veel belangstelling . Zo stond hij al prominent op de voorpagina van Cobouw.

lees verder
Opdrachtgever: Drinkwaterbedrijf Oasen
Locatie: Vianen
Realisatie: 2016