Noorse villa, een samenspel van hout en glas

Grondige renovatie en uitbouw van karakteristieke villa

Normaal gesproken beperkt de status van monument de mogelijkheden voor renovatie en verbouw. In het geval van deze Noorse villa, gebouwd omstreeks 1905, betekende het echter een kans om het project nog ambitieuzer aan te pakken. Een verdubbeling van het volume waarbij de villa in proportie bleef. Een overgang in de achtergevel, een stalen tussenlid met glas, brengt de bewoners van het oude naar het nieuwe deel.

Door de bestaande sfeer en bouwstijl als uitgangspunt te nemen en deze te vertalen naar een moderne detaillering zoals een vide, loopbrug en veel glas ontstaat er een voelbare samenhang. Ook de houten gevels, lijnen en pannendak worden doorgezet in het nieuwe ontwerp. De glazen pui in de achtergevel geeft vrij uitzicht op de tuin. De oorspronkelijke kleur, donkerbruin met donkergroen gaf het pand een wat sombere uitstraling. Door voor een andere kleurstelling met pasteltinten en olijfgroen te kiezen krijgt de Noorse villa een lichter en vriendelijker karakter.

Verbinding tussen oud en nieuw

Bij de renovatie werd de nokhoogte van ruim acht meter doorgetrokken naar de nieuwe aanbouw aan de achterzijde. Bestaande ontsierende laagbouw aan de achterzijde werd gesloopt en de bovenverdieping opgebroken om de nokhoogte optimaal te benutten.. De stalen lichtstraat vormt de verbinding tussen oud en nieuw. De bestaande achtergevel is grotendeels behouden gebleven en gaat door de stalen lichtstraat voelbaar mee naar het nieuwe deel. In de vide is een loopbrug aangebracht die oud en nieuw met elkaar verbindt.

De Nieuwe ’s-Gravelandseweg in Bussum kenmerkt zich door een verscheidenheid aan panden in diverse bouwstijlen waarvan een aantal op de Rijksmonumentenlijst staat. Deze Noorse villa in chaletstijl stond twee jaar leeg en werd door de nieuwe eigenaar van de sloop gered. Het karakteristieke pand kwam tijdens de ontwerpfase opnieuw in de belangstelling te staan en kreeg de status van voorbescherming (gemeentelijk monument).  

 

lees verder
Opdrachtgever: particulier
Locatie: Bussum
Realisatie: 2016