Renovatie winkelcentrum Het Stroinck

Verduurzaamd en verbindend element in de buurt

Na een intensieve renovatie, verduurzaming en uitbreiding van het aantal vierkante meters is dit jaren ’80 winkelcentrum in Enschede weer een aantrekkelijke plek voor de consument. Voor de dagelijkse boodschappen maar ook om wat langer te verblijven. Het pand heeft een frisse uitstraling gekregen en is door een nieuwe indeling overzichtelijker geworden. De vernieuwde gevel creëert eenheid en rust en sluit door het materiaalgebruik goed aan op de groene omgeving en de naastgelegen wijk Stroinckslanden. Door tegelijkertijd de binnen- en buitenruimte aan te pakken ontstaat een natuurlijke overgang tussen binnen en buiten. Daarnaast is ook een flinke sprong gemaakt in verduurzaming.

 

In het vernieuwde winkelcentrum zijn zowel lokale detaillisten als landelijke ketens en supermarkten gevestigd. De indeling en uitstraling van het pand oogde als een lappendeken door de verschillende bouwstijlen en aanpassingen die er gedurende dertig jaar zijn gedaan. De gevel bestond onder meer uit metselwerk dat overging in trespaplaten. Die zijn vervangen door een schil met een natuurlijke uitstraling. Een vernieuwde binnenstraat levert meer comfort op voor de consument. Er is meer daglicht, het is ruimtelijker en daardoor ook overzichtelijker.

Verduurzamende maatregelen die genomen zijn:
- Nieuwe isolatie en dus minder energieverbruik

- Meer daglicht in de verblijfsruimtes / binnenstraat: meer comfort en minder stroomverbruik
- Gebruik van C2C gecertificeerde materialen
- Aansluiten bij de groene zoom rondom de wijk.

Bijzonder is dat de gevels worden bekleed met hout van houtzagerij twickel dat alleen lokaal hout verwerkt. 

In samenwerking met Blom&Moors is een ontwerp gemaakt voor invulling van de directe omgeving en vernieuwing van de binnenstraat. Er komen twee pleintjes, ingericht als verblijfsruimte voorzien van groen en bankjes. Deze pleintjes komen samen op de hoek van het gebouw en vormen een verlengstuk van de vernieuwde binnenstraat. Er is daardoor ruimte voor een aangenaam verblijf en ontmoeting tussen buurtbewoners onderling. Het winkelcentrum is een verbindend element in de buurt.
lees verder
Opdrachtgever: WP Retail Invest
Realisatie: 2019 / 2020
Locatie: Enschede