Villa, atelier en natuurtuin

Renovatie, nieuwbouw en verduurzaming

Voor een particuliere opdrachtgever realiseerden we, in samenwerking met Landschapsbureau Marlies van Diest, de uitbreiding van een karakteristieke villa (beschermd dorpsgezicht) uit 1890.

Deze opgave had alle facetten in zich: nieuwbouw, renovatie, verduurzaming en een bijpassend tuinontwerp. Het ontwerp is gebaseerd op zichtlijnen en een optimale beleving van buiten. De uitbreiding van de extra leefruimte in de villa is verdeeld over woonkeuken en een lichte leefruimte in de achterkamer. Grote raampartijen met slanke stalen kolommen vervagen hier de grens tussen binnen en buiten. Over de volle breedte van de villa is zo een veranda ontstaan die een brug slaat tussen de architectuur van de villa en het nieuwe atelier.


Villa, atelier en tuin lijken een natuurlijk spel met elkaar te spelen. Losse elementen die door materiaalgebruik, positionering en zichtlijnen voortdurend met elkaar in verbinding staan. Door het atelier op een houten vlonder te plaatsen lijkt hij te zweven boven de tuin.


Verduurzaming

Gelijktijdig met de uitbreiding is de villa ook aangepast aan de eisen van de huidige tijd en flink verduurzaamd. Dubbele beglazing, een warmtepomp, vloerverwarming en op alle verdiepingen voorzetwanden voor de buitenmuren ten behoeve van een optimale thermische schil. Er is gekozen voor toepassing van materialen die licht en rank ogen: een felsdak, een stalen kolommenverdeling en stalen spanten voor het atelier. Het atelier oogt stoer en robuust maar tegelijkertijd ook kwetsbaar en licht door de combinatie van materialen: hout, glas, staal en beton.

Tuinontwerp

In deze opgave is samengewerkt met ontwerpbureau Marlies van Diest Ontwerp. Zij maakte een heldere driedeling die de tuin rust, ruimte en ordening geeft. Redelijk ongewoon voor een natuurtuin, maar het geeft heel goed de samenhang tussen villa, atelier en tuin weer. De tuin is een ecosysteem op zichzelf. Er is een drainagesysteem aangelegd op het perceel en ook afgekoppeld hemelwater van zowel huis als atelier wordt via een inundatievijver gebruikt voor irrigatie. De variatie in beplanting trekt gedurende een groot deel van het jaar ook bijen en vlinders aan.

 

lees verder
Opdrachtgever: particulier
Locatie: Bussum
Realisatie: 2018