De historie laten doorademen in een volgende bestemming. Dat was de uitdrukkelijke wens van VOCUS architecten. En die sloot precies aan bij de mede-initiatiefnemers van de transformatie van voormalig poppodium Tivoli aan de Utrechtse Oudegracht. 

Met de komst van Tivoli Vredenburg elders in de stad, sloot het podium aan de gracht in 2014 definitief de deuren. Stadswaarde Vastgoedontwikkeling, Douwe van Akkerveeken en VOCUS architecten kwamen in 2018 met het plan om een multifunctionele bestemming aan het pand te geven met oog voor lokale ondernemers en ambachtelijke producten. Naast een klein, intiem podium komt er een restaurant, een boetiekhotel en een kinderopvang. VOCUS architecten herstelt in het ontwerp de oude kloostertuin in ere, en maakt de geschiedenis weer zichtbaar.

We zijn sinds de eerste schetsen en ideeën betrokken bij de herbestemming van voormalig Tivoli. Het gebouw was door de verschillende gebruikers erg verrommeld.

De belangrijkste ingreep is het slopen van de bebouwing in de oude kloostertuin. De ruimte wordt weer voelbaar in het complex en overdekt met een glasdak. In deze ruimte zijn straks de verschillende gebouwonderdelen weer voelbaar: het voorhuis aan de Oudegracht, de grote kerkzaal in het midden, de kloostervleugel aan de tuinzijde en de lange kloostergang aan de rand van de kloostertuin. De open binnenruimte maakt niet alleen de structuur en historie van het complex voelbaar, het geeft ook oriëntatie en richting aan de verschillende gebouwfuncties.

Architecten Bob Custers en Gerlinde Goudswaard:

‘In ons plan voor Oud Tivoli hebben we ons terughoudend opgesteld. We hebben gedaan wat minimaal nodig is voor het onderbrengen van het hotel en de nieuwe horecafunctie met podium. We hebben zorgvuldig geanalyseerd wat verwijderd kon worden en welke onderdelen behouden konden blijven. Het monumentale complex heeft behoorlijk te lijden gehad in de poppodium periode. Alle ruimten op de begane grond zijn aan elkaar gekoekt. Ons doel was om oude en nieuwe verhalen aan elkaar te verbinden en vooral de tijdlagen weer zichtbaar te maken. Tivoli heeft een bijna heilige status in Utrecht, maar het complex verdient echt een stevige opruimbeurt.’

Het zichtbaar maken van de historische lagen is, samen met de onderbrengen van
de verschillende gebouwfuncties, een van de pijlers van het ontwerp. De verloren
structuur wordt weer zichtbaar gemaakt en de kloostertuin met kloostergang weer
herkenbaar gemaakt.

Een binnenstedelijk project als Oud Tivoli staat niet op zichzelf. We brengen niet alleen leven in het gebouw zelf, we doen ook recht aan de geschiedenis van de stad Utrecht.

In het pand is bijna 700 jaar Utrechtse geschiedenis af te lezen. Met ons ontwerp voegen we een nieuwe laag toe aan deze iconische plek.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Stadswaarde Vastgoedontwikkeling

Locatie:

Utrecht

Realisatie:

2022-2025


Gerelateerde projecten