Renovatie monumentaal winkelpand Den Bosch

Een ruimtelijke puzzel voor het realiseren van vier stadse appartementen

Kenmerkend voor de binnenstad van Den Bosch is de grote verscheidenheid aan monumentale (winkel-) panden. De gemeente heeft de laatste jaren een beleid ontwikkeld gericht op het versterken en vergroten van de aantrekkelijkheid van het centrum. Daarbij is wonen boven winkels cruciaal voor de levendigheid.


In opdracht van HH Invest B.V. heeft VOCUS een ontwerp gemaakt voor de renovatie van een monumentaal winkelpand aan de Vughterstraat 5. De Vughterstraat is een van de drie straten die uitkomt op de Markt en is daarmee een belangrijke ader. Het uit 1900 daterende rijksmonument met imposante trapgevel en Art Nouveau- en Neo-Renaissancestijlkenmerken ligt ingeklemd tussen twee, eveneens monumentale panden. De vier verdiepingen boven de winkel worden gerenoveerd tot ruime, stadse huurappartementen over de gehele diepte van het pand.

Ruimtelijke puzzel
Onze ontwerpopdracht was vooral gericht op het oplossen van een tweeledige ruimtelijke puzzel.
Ten eerste de ruimtelijke knoop waar we als architect in veel binnensteden tegenaan lopen: ontsluiting van de bovengelegen woningen, die in conflict is met de winkelruimte omdat ontsluiting vaak ten koste gaat van het vloeroppervlak.  We kozen - in nauw overleg met de gemeente Den Bosch - voor een creatieve en vrij onorthodoxe ingreep: een minimale doorbraak door de middeleeuwse zijmuur. Hiermee creëerden we ontsluiting via de naastgelegen winkel en trappenhuis. De tweede puzzel had te maken met de indeling aan de binnenkant van het pand. ‘Ingeklemd’ tussen een monumentale trap en een kap met verbeterde Hollandse spanten maakten wij een ontwerp voor vier woonlagen - 1 studio en 3 tweekamerappartementen -waarvan de bovenste direct onder de kap is gesitueerd. De gemeente Den Bosch gaf ontheffing voor deze oplossing. Door de intensieve samenwerking met gemeente en buren hebben we een logische structuur kunnen realiseren met oog voor de architectuurhistorische waarde van het pand.

Materiaalgebruik
Voor de bestaande blinde achtergevel waren we gehouden aan minimale ingrepen met onderhoudsarme oplossingen. We kozen voor nieuw voeg- en keimwerk, aluminium waterslagen en kozijnen uitgevoerd met draai- en kiepramen.  

Samenwerking
Samen met een van onze vaste partners Van Dinther Bouwbedrijf en Mike Janssen maken we deel uit van het bouwteam. Het project staat onder leiding van Mike Janssen. VOCUS is verantwoordelijk voor ontwerp, bouwtoezicht en de technische uitwerking van het ontwerp in 3-d (BIM).

Lees verder
Opdrachtgever
Locatie
Realisatie