Herbestemming postkantoor Culemborg

Ruimte voor vijftien appartementen in historische stad

Tegen de middeleeuwse kern van Culemborg aan tekende VOCUS architecten een nieuw woongebouw. Op het terrein waar tot 2012 het voormalige postkantoor stond, is nu plaats gemaakt voor vijftien appartementen. Architect Bob Custers zorgde voor cadans, een hoekaccent en vooral het ‘aanhelen’ op het bestaande bouwblok dat aan ‘t Jach ligt, het plein met de molen. ‘Vanaf de molen gezien loopt het nieuwe woonblok weer logisch over in het naastgelegen lagere woonvolume. Een spel van metselvlakken, balkons en zogenoemde ‘set backs’ in de gevel zorgt voor rust én ritme.’ In het gebouw is ruimte voor vijftien koopappartementen, verdeeld over drie bouwlagen.

Zicht op de molen
Opdrachtgever DKVG B.V. wilde graag vijftien appartementen realiseren op de plek van het oude postkantoor in Culemborg, een pand uit de jaren zeventig dat al een paar jaar leeg stond. VOCUS architecten begon met het oppakken van de rooilijnen, waarbij het zicht op molen De Hoop behouden moest blijven, ook vanuit de Buitenmolenstraat. Bovendien was het belangrijk aan te sluiten op de naastgelegen bebouwing aan ‘t Jach. verschillende plannen passeerden de revue tussen 2016 en 2018 tot de basis werd gelegd voor het uiteindelijke ontwerp.

Aanheling met de stad
Custers tekende een woongebouw met een accent om de hoek stevig aan te zetten. Dit deel van het gebouw, waar drie appartementen zijn gevestigd, is gesloten - met inpandige balkons. Aansluitend bevinden zich vier appartementen naast elkaar op drie verdiepingen. Hier valt de gevel - door een zogenoemde ‘set back’ terug - en kregen de bovenste woningen een open balkon. Daarmee verspringt de gevel in de richting van het naastgelegen pand, waardoor het ritme doorloopt en daarmee voor ‘aanheling’ met de stad is gezorgd.

Dynamiek in de gevel
Hoewel gekozen is voor een bouwblok, biedt het ontwerp voldoende dynamiek en ritmiek in de gevel. Het metselwerk in twee kleuren, de vlakverdeling daarin, de verspringingen en de balkonhekken zorgen voor een repeterende beweging en onderbreking van het bouwvolume. Aan de achterkant zorgt een staalconstructie voor een luchtige galerij en versterkt het de cadans in de gevel. Aan de Buitenmolenstraat bevindt zich een onderdoorgang naar de achtergelegen dertig parkeerplaatsen. ‘Uiteindelijk bouw je een verhaal op uit de verschillende elementen in het gevelontwerp, om zo toch aan te sluiten op de traditie van de in dit geval historische omgeving’, stelt Custers.

Lees verder
Opdrachtgever DKVG B.V.
Locatie Culemborg
Realisatie 2020