Transformatie bedrijfsgebouw Houten

van jaren tachtig-kantoren naar lichte woningen

Steeds vaker ontstaat in bestaande gebouwen ruimte voor woningen. In kantoorgebouw De Hoeve in Houten hebben wij in opdracht van Van den Breemer Vastgoed tien luxe appartementen gerealiseerd, zonder het gebouw al te veel geweld aan te doen. Nieuwe balkons, dakramen, een opgefriste gevel en grote ramen met nieuw glas geven dit jaren tachtig-kantoorgebouw aan de rand van de woonwijk een frisse uitstraling. ‘Het mooie is dat je met zo’n transformatie niet alleen een nieuwe bestemming vindt voor een leegstaand kantoorpand. Ook de leefomgeving in de wijk verbetert door opwaardering van een beeldbepalend gebouw aan de entree ervan’, vindt architect Michael Noordam van VOCUS architecten.

Van leegstand naar wonen
Houten is in de jaren tachtig uitgebreid met woonwijken aan de rondweg, langs de randen en entrees voorzien van bedrijvencentra en kantoorgebouwen. De laatste jaren is leegstand ontstaan in veel van die gebouwen, terwijl de druk op de woningmarkt blijft stijgen. Eigenaar van bedrijvencentrum De Hoeve aan de Paardenhoeve in Houten, Van den Breemer Vastgoed, besloot daarom het gebouw te transformeren van werken naar wonen. Zij vroegen VOCUS architecten het gebouw met kantorenfunctie om te vormen naar een aantrekkelijk complex met ongeveer tien appartementen. Dat is gelukt. Begin 2021 zijn de tien appartementen - variërend in grootte van 70 tot 115 vierkante meter vloeroppervlak - opgeleverd en inmiddels ook allemaal verkocht.

Aansluiten op de bestaande structuur
Het opnieuw kunnen benutten van leegstaand geeft voldoening, stelt architect Michael Noordam van VOCUS architecten. ‘Het vraagt om creatieve oplossingen, en veel studie en aandacht vooraf. Het loont de moeite om aan te sluiten bij de bestaande situatie en gebruik te maken van de mogelijkheden die deze biedt. Zodat de ingrepen zo veel mogelijk winst opleveren maar bouwtechnisch gezien eenvoudig blijven.’ En dat is gelukt in het geval van De Hoeve, een kantoorgebouw uit de jaren tachtig. ‘De uitstraling was inmiddels gedateerd, met grauwe baksteen in de gevel, verlaagde plafonds en overal kabelgoten, maar de kwaliteit van de bouw bleek prima.’ Door aan te sluiten op de bestaande structuur, konden meterkasten, toiletten en badkamers aan de binnenzijde geplaatst worden, en de woon- en slaapkamers aan de raamzijdes.

Kwaliteit van de woningen
De bakstenen in de gevel zijn wit geschilderd, en het pannendak vernieuwd, wat het gebouw instant een frisse uitstraling geeft. De kwaliteit van de woningen maar ook het nieuwe aanzicht van het pand, zit met name in de toevoeging van balkons - met ramen van vloer tot plafond - en de plaatsing van grote daklichten in de kapwoningen. ‘Op de bovenste verdiepingen kwam weinig daglicht. Die hebben we bewoonbaar gemaakt door balkons met schuifdeuren toe te voegen en grote openingen in het dak te maken voor ramen. Dit resulteerde in loftwoningen met schuine kap die juist heel mooi zijn geworden’, stelt Noordam. ‘De balkons en de grotere ramen doen ook veel in de beleving van de gevel, het is gelukt die toe te voegen met respect voor de verticale geleding van het bestaande ontwerp. Er zit nu veel meer dynamiek in.’ Ook de centrale ruimtes, zoals de entreehal, zijn opgewaardeerd en hebben dankzij mooie materialen en houten wandbekleding meer warmte en kwaliteit gekregen.

Verduurzaming
Vanzelfsprekend is in de transformatie en verbouwing ook een verduurzamingsslag meegenomen. Het bestaande zonwerende glas is vervangen door transparante HR++-beglazing. De woningen zijn gasloos door middel van warmtepompen en de oude radiatoren zijn vervangen door vloerverwarming. ‘Maar misschien is het behoud van dit pand, en de metamorfose ervan van kantoren naar woningen nog wel de grootste winst’, vindt Noordam. ‘We hebben zo veel mogelijk bereikt met zo eenvoudig mogelijke ingrepen. Dat is mogelijk door de situatie vooraf minutieus te scannen en de bestaande constructie goed te onderzoeken. Het programma Archicad waarin wij werken, leent zich er goed voor om in 3D naar de situatie te kunnen kijken, op zoek naar de ideale, nieuwe indeling. Zo is het gelukt om het beste uit het gebouw te halen zodat het weer jaren mee kan als woonbestemming.’ 

Lees verder
Opdrachtgever Van den Breemer Vastgoed
Locatie Houten
Realisatie 2020