Optopping Van Ommerenstraat Arnhem

Verduurzamen en optoppen woongebouw Arnhem (locatie 1)


Voor woningverhuurder Heimstaden maakte VOCUS een viertal studies voor het optoppen en het verduurzamen van bestaande woongebouwen. De opgave was het realiseren van zo veel mogelijk nieuwe woningen en het realiseren van een labelsprong naar minimaal energielabel C. Door woongebouwen uit verschillende periodes te bestuderen ontstond een goed beeld van de mogelijkheden en de onmogelijkheden van woongebouwen uit verschillende periodes.

Project 2:
In Arnhem onderzocht VOCUS de mogelijkheid voor extra woningen en het verduurzamen van het bestaande woongebouw aan de Schepen Oppenwervestraat. Een woongebouw uit de jaren ’90 met energielabel C. De 78 bestaande woningen over 6 lagen worden middels corridors ontsloten. Op de begane grond zijn de bergingen en de entrees gesitueerd.

Constructief is boven op deze bestaande gebouwen met een betonnen skelet één extra laag mogelijk. Hierin wordt de structuur van de bestaande woningen doorgetrokken. Dit resulteert in 17 extra woningen met label A+++. In de bestaande woningen wordt HR++ glas geplaatst en de spouw wordt beter geïsoleerd, waarmee de woningen label A+ krijgen.

Aan de uiteinden van de corridor worden de vluchttrappenhuizen doorgetrokken. In de bestaande woningen wordt HR++ glas geplaatst en de spouw wordt beter geïsoleerd, waarmee de woningen label A+ krijgen.

De architectuur van de extra lagen bovenop het bestaande gebouw haakt in op de oorspronkelijke architectuur met verspringingen in de gevels. Bewust is gekozen om het metselwerk niet door te zetten, maar de optopping van een zinken afwerking te voorzien. De nieuwe woningen vormen zo een ‘kroon’ bovenop het bestaande gebouw.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Heimstaden

Locatie:

Arnhem

Fotografie:

VOCUS


Gerelateerde projecten