15 Woningen in voormalige houtloods

Zeldzame kapconstructie krijgt nieuwe functie

De voormalige houtloods aan de Roemer Visscherlaan in Bussum had bijna plaatsgemaakt voor een dertien-in-een-dozijn appartementencomplex. Architecten Bob Custers en Joep Mol kwamen met een alternatief: behoud van de 63 meter lange en 10 meter brede kap als leidend element in het ontwerp van de 15 woningen. Een duurzame oplossing die ook recht doet aan de geschiedenis van dit bijzondere pand.
De maten van de houtloods zijn bepalend geweest  voor alle woningen. Onder de open houten constructie bevinden zich nu zes patiowoningen. De overige negen eengezinswoningen staan haaks op de straat. Tussen de negen eengezinswoningen en de zes patiowoningen is een nieuw, groen binnenstraatje ontstaan.
De loods staat midden in een woonwijk met een typische jaren ’30 uitstraling: hoge huizen van baksteen onder steile kappen met grote overstekken. De houtloods voegt zich naar haar omgeving, ondanks de afwijkende maat, lage goothoogte, open structuur met ambachtelijke vakwerkspanten en natuurlijke bruine houtverbindingen.

Bijzondere indeling patiowoningen

De woonkamer en de hal bevinden zich onder het houten loodsdak en hebben een eigen platdakconstructie. De oude kapconstructie heeft nog de oude gekromde dakpannen met kieren en spleten. De patiowoningen lopen ver door naar achteren. De patio heeft een verbindingsgang die voor- en achterhuis verbindt. Het achterhuis heeft een opbouw; een houten ‘doosje’ ten behoeve van extra slaap- of werkruimte. Om daglicht binnen te brengen zijn ‘lichthappers’ bedacht die door het schuine loodsdak steken. De woningen zijn ruim van opzet (190 m2), waarvan enkele onderkelderd. Alle woningen hebben een eigen garage in een afzonderlijk blok aan de achterzijde.


 

Lees verder
Opdrachtgever: Bouwonderneming In den Eng
Locatie: Bussum
Realisatie: 2007