Watertoren Bussum

Winnaar duurzaamste kantoorgebouw

De oude watertoren uit 1897 staat als een baken in het landschap en vormt samen met het nieuwe extreem duurzame kantoorgebouw een markante entree tot Bussum. De toren is met een brug gekoppeld aan het nieuwe kantoorgebouw dat als een glazen paviljoen in de omgeving staat.


De kop van de toren bevat een vergader- en kantoorruimte met een weids uitzicht over de omringende natuur. De aluminium kap rond het reservoir maakte plaats voor glazen wanden.

Het gebouw voorziet volledig in zijn eigen energiebehoefte, door het gebruik van windmolens, zonnecellen en een bio-warmtekrachtkoppeling en is daarmee CO2-neutraal. Er is geen rioolaansluiting. Een helofytenfilter - een vijver met speciale planten - zuivert het afvalwater op biologische wijze, inclusief dat van het sanitair. De Watertoren is een project van VOCUS, dat samen met NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) is ontworpen en ontwikkeld. Het won meerdere prijzen en werd door VARA Vroege Vogels uitgeroepen tot Nederlands duurzaamste bedrijfsgebouw. 

Lees hier meer over de watertoren als praktijkvoorbeeld voor energiezuinige utitileitsbouw, uitgegeven door Agentschap NL (nu RVO).

meer informatie

Lees verder
Opdrachtgever: BWC Sustainable Development
Locatie: Bussum
Realisatie: 2010
De transformatie van de watertoren in beeld