Winkel met zeven stadswoningen

Renovatie en transformatie binnen middeleeuwse kern Den Bosch

Met een nieuwe invulling en een grondige renovatie hebben deze historische panden hun monumentale uitstraling teruggekregen en zijn ze getransformeerd tot een moderne winkelruimte met zeven stadswoningen.

De vier panden, gelegen aan de Schapenmarkt en Achter het Stadhuis, maken deel uit van het historisch weefsel van Den Bosch. De monumentale en karakteristieke uitstraling was verloren gegaan. Onder- en bovenbouw waren verstoord geraakt, de bovenetages veranderd in een duiventil en monumentale gevels hadden plaatsgemaakt voor lelijke winkelpuien.

Dit project laat zien dat schaalvergroting - de nieuwe winkelruimte bedraagt zo’n 1.065 m2 - niet ten koste hoeft te gaan van het historische, kleinschalige karakter van een middeleeuwse stad.

Oude structuren en nieuwe toepassingen

De winkelruimte is bijna onopgemerkt ingepast in de oude structuur. De oude constructie en de historische parcellering is weer zichtbaar. De licht gebogen wanden en de verschillende vloerhoogtes van de bovengelegen etages geven de winkel een bijzonder perspectief. Ook het casco van de bovengelegen appartementen is zoveel mogelijk gehandhaafd. Hierbinnen zijn nieuwe inbouwpakketten aangebracht. Het pand telt in totaal drie woningopgangen: twee aan ‘Achter het Stadhuis’ en één portiek aan de Schapenmarkt (linkerzijde). De stadsappartementen hebben drie kamers en dakterrassen aan de achterzijde. Het bestaande lichthof in het gebouw is veranderd in een trappenhuis.

lees verder
Opdrachtgever: Movement Real Estate
Van Deursen Group
Realisatie: 2011
Locatie: Den Bosch