Villa in hout, staal en glas

Eigentijds ontwerp in harmonie met de natuur

De Nieuwe ’s-Gravelandseweg in Bussum is een brede, bosrijke straat met overwegend houten huizen. De moderne villa die er nu staat hebben we gebaseerd op de bestaande T-vormige plattegrond van het bestaande oude bakstenen huis. Dit gedateerde huis uit de jaren zeventig onderging een ware metamorfose. Binnen en buiten zijn elkaars verlengde met parallel aan de straat een gesloten volume en een vrijwel geheel open dwarsvolume aan de achterzijde.
Daar geven de hoge zwarte stalen puien zicht op de tuin en het achtergelegen natuurgebied van het Goois Natuurreservaat. 

Het huis heeft een natuurlijke uitstraling gekregen met veel hout, glas en grote veranda’s en overstekken. Ook het lessenaarsdak van het voorhuis is in hout uitgevoerd. Door een maximum van twee woonlagen aan te houden staat de villa, ondanks haar volume, bescheiden en geheel in harmonie met de natuurlijke omgeving.

Functionele elementen en duurzame oplossingen

Natuurlijke en eenvoudige materialen voeren de boventoon. Spant-kolom-aansluitingen, cederhouten gevelbekleding, ranke zwart stalen kozijnen en betonnen vloeren. De houten lessenaarsdaken liggen op vierkante houten kolommen die de daken dragen. Door de ritmiek van de houten kolommenrij en de overstek ontstaat een achtergelegen veranda die de overgang van binnen naar buiten gelaagdheid geeft. Houten lamellen in stalen frames voorkomen zoninstraling op delen waar dat niet gewenst is. Deze elementen zijn functioneel en geven tegelijkertijd ook de detaillering aan de villa, waarmee deze zich als het ware schikt naar haar natuurlijke omgeving. Aandacht voor en toepassing van duurzame oplossingen en technieken is voor ons een belangrijk thema. In deze villa vindt verwarming door middel van warmtepompen plaats en hemelwater verdwijnt in de bodem. Op natuurlijke wijze, zonder de toepassing van waterafvoeren.

 

lees verder
Opdrachtgever particulier
Realisatie 2016

Zichtlijnen, lichtinval en indeling

Aan de voorzijde is een hap uit het volume gehaald. Daar ligt de entree van het huis. Ondanks het gesloten volume van de voorzijde communiceert de entree daardoor wel duidelijk met de weg. De grote glaspui met houten deur werpt licht in de hal. Vanuit de entree is er direct een diepe zichtlijn naar achteren, richting de woonkamer en -keuken. Het voorhuis herbergt de utilitaire functies en garage, werkkamer en slaapkamers. De tweede woonlaag van het voorhuis geeft de bewoners de gewenste leefruimte. Het achterhuis is een open, loftachtige ruimte met een ‘gesloten box’ in het midden als voorraadkast van de keuken. De verbinding tussen binnen en buiten wordt nog sterker doordat de stalen glaspui voor een groot gedeelte open te schuiven is.