Renovatie rijksbeschermd stadsgezicht

Een combinatie van retail en wonen in historische binnenstad

Dit winkelpand uit 1903 in de Bossche binnenstad stond leeg en was sterk verouderd. Na een grondige renovatie past het pand nu weer in het historische straatbeeld. Er staat nu een winkelpand met een karakteristieke uitstraling, voorzien van een moderne, transparante retailpui met maximale winkeloppervlakte. Bestaande, ontsierende opgangen in de voorgevel, naar het bovengelegen appartement, werden verplaatst en het bestaande metselwerk en de aansluiting tussen onderzijde en bovenkant van de gevel zijn hersteld. Verzwaring van bestaande houten vloeren maakte onderdeel uit van diverse constructieve aanpassingen. 

Het bouwplan voor dit beschermd stadsgezicht lag binnen een bestaand bestemmingsplan van de binnenstad. Dat betekende een sloopvergunning, een veelvoud aan voorschriften en de eis dat het straatbeeld, onderdeel van het centrumgebied, niet door de renovatie mocht worden verstoord.

De nieuwe winkelpui is voorzien van een stalen stabilisatie in het portaal en in het oog springende details als houten geprofileerde kozijnen. Er zijn geschuurd, naturel hardstenen dorpels en plinten aangebracht om het pand een rijkere uitstraling te geven en de eenheid in de gevel te herstellen. Om de rankheid van de houten kozijnen te behouden zijn deze gecombineerd met een onzichtbaar stalen frame. De nieuwe dekvloer is voorzien van bewapening. Wit stucwerk en donkergrijs hoogglans kozijnen dragen bij aan de karakteristieke uitstraling van het pand. Het bovengelegen appartementen op de eerste en tweede verdieping is nu bereikbaar via een eigen opgang achter een Naastgelegen pand. De woonruimte op de eerste en tweede verdieping boven de winkel heeft een ingrijpende interne verbouwing ondergaan, waaronder ook een nieuwe indeling.

lees verder
Opdrachtgever: Van Deursen Groep
Locatie: Den Bosch
Realisatie: 2015