Monumentaal winkelpand Den Haag

Nieuw gevelontwerp met eigentijdse detaillering en herstel van historisch aanzicht

Een nieuw gevelontwerp, meer winkelruimte, herstel van het historisch aanzicht en een eigentijdse detaillering. Op basis van uitgebreid historisch onderzoek, een zorgvuldig uitgevoerde hersteloperatie en een nieuw gevelontwerp is dit pand aan de Venestraat in Den Haag weer een pand om trots op te zijn. Een pand waar het verleden, heden en toekomst elkaar aanvullen en versterken. Door de stalen pui met rank karakter te combineren met grote glasvlakken  krijgt het pand een voorname uitstraling en maximale natuurlijke lichtinval. Aan de binnenzijde werden onder meer de originele hoge plafonds teruggebracht.

Bij dit winkelpand ging het historisch karakter schuil achter een wirwar van bouwstijlen, ingegeven door allerlei niets ontziende ingrepen. We concentreerden ons met name op de bestaande natuurstenen gevel, die verstopt was achter een foeilelijke pui. Een deel van de hersteloperatie bestond uit het terugbrengen van de oorspronkelijke verticale geleding. Hiermee is de balans tussen de boven- en onderkant hersteld. De onderbouw werd gebaseerd op de ronde vorm van de toog die verborgen zat achter de lelijke pui die in de jaren negentig tot stand kwam. Bij het wegbreken van deze pui bleek de oorspronkelijke natuurstenen gevel zodanig geruïneerd dat ook hiervoor een grondige hersteloperatie noodzakelijk was. Als architect wordt je soms geconfronteerd met onvolmaaktheden die niet te herstellen zijn. Bij dit project is dat de top van het ronde venster en de verdiepingsvloer die niet op elkaar aansluitende kozen voor een esthetische en praktische oplossing: het aanbrengen van een koof met bankje voor winkelend publiek.

Historische onderzoek

Om de gelaagdheid, de structuur en het karakter van het pand en haar context te doorgronden hebben we een zorgvuldig en uitgebreid historisch onderzoek gedaan. Van verregaande technische inspecties, het bestuderen van archieftekeningen tot het in kaart brengen van de verschillende (gevel-)ingrepen. We zagen dat de wijzigingen in gevel ingegeven werden door de geldende tijdsgeest. Begrijpelijk weliswaar, maar het toonde ook de beperkte houdbaarheid van dergelijke ingrepen.

Op de oudste archieftekeningen uit 1934 is een pui te zien met terug-liggend portaal en aan weerszijden etalages met ronde hoeken, doorlopend tot aan de vloer. In 1934 vond de eerste ingrijpende verbouwing plaats. De zachte ronde vormen maakten plaats voor rechte hoeken en de entree kwam haaks op de gevel te staan. De ronde pui bleef wel gedeeltelijk behouden, maar werd zwaar aangetast. De hoekige vormen gaven een totaal ander aanzicht, versterkt door het aanbrengen van een borstwering in metselwerk. Bij de daaropvolgende verbouwing in 1955 moest ook het ronde ornamenten boogvenster het ontgelden. De gevel werd dichtgemetseld en de etalages werden getrapt. Er werd wat ‘aangerommeld´ met bouwstijlen. De entree werd teruggeplaatst: evenwijdig aan de gevel en de borstwering verhuisde mee bij het verdiepen van het portaal.

lees verder
Opdrachtgever: Aachener Grundvermögen
Locatie: Den Haag
Realisatie: 2016