Horecapaviljoen Soesterdal

Duurzaam en vooruitstrevend concept voor horeca

Met de sluiting van vliegbasis Soesterberg zijn er tal van mogelijkheden ontstaan om dit prachtige, ongerepte en deels opengestelde natuurgebied een nieuwe, deels recreatieve, invulling te geven. Zo is het historisch fietspad hersteld en komt er op termijn een nieuwe, duurzaam ontwikkelde woonwijk. Soesterdal is onderdeel van deze nieuwe invulling. Een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen van 4.700m² bestaande uit een café-restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Liggend op een ruime kavel aan de bosrand, met een weids uitzicht over de basis en deel uitmakend van ecologische hoofdstructuur. De rijke en gevarieerde flora en fauna van het gebied en het weidse uitzicht zijn leidraad geweest bij de ontwikkeling van dit paviljoen. Een integraal duurzaam ontwerp, gebaseerd op drie sterke pijlers: duurzaamheid, recreatie en educatie.

Zichtlijnen, daglicht en energiezuinig

Vanaf de eerste schetsen op papier is rekening gehouden met de loop van de zon en zijn er tal van energie-slimme oplossingen ingezet. Aan de noordzijde geeft een hoge glazen pui maximale daglichttoetreding. Het paviljoen is zeer energiezuinig door zeer goed isolerend triple glas en het gebruik van zonnepanelen. Zelfs de speeltoestellen werken als energieopwekker. Andere duurzame maatregelen zijn een waterinfiltratie waarmee het regenwater op natuurlijke wijze in de bodem terugkomt. De overstekken aan de zuid- en westzijde, waar tevens de twee terrassen liggen, hebben twee functies. Ze zorgen voor een aangenaam binnenklimaat en schaduw op een deel van het terras en voorkomen opwarming in de zomer. Via de grote glazen wand aan de noordzijde kijken de bezoekers uit op de voormalige landingsbaan. We kozen voor toevoeging van educatieve elementen in de speeltoestellen.

lees verder
Opdrachtgever: SEMS Groep
Locatie: Soesterberg
Realisatie: 2017