Rijnhuizen, Nieuwegein

Duurzaam wonen op bedrijventerrein in transitie

De stad is in beweging. En dat zal de komende jaren ook zo blijven. Zo gaf de gemeente Nieuwegein in 2008 een vergunning af voor een kantoorgebouw op een grasveld tussen twee andere bedrijfspanden aan de Marconibaan 3. Maar gebouwd werd er nooit. De financiële crisis gooide roet in het eten. Inmiddels staat bedrijventerrein Rijnhuizen aangemerkt als transformatiegebied. In het nieuwe stedebouwkundige plan zal Mooi Rijnhuizen de komende jaren veranderen van bedrijventerrein in een levendige woonwijk. VOCUS Architecten geeft vorm aan die verandering met een duurzaam woongebouw met 48 appartementen. 

Ruimte voor de menselijke maat
Een interessante opgave, en - met de duurzame ambities van de opdrachtgever erbij opgeteld - een die past bij VOCUS Architecten. ‘Duurzaamheid is geworteld in onze werkwijze’, stelt Michael Noordam. En dat behelst meer dan zorgen voor een lage milieubelasting of een energieneutraal ontwerp. ‘Het gaat ook letterlijk om ver vooruitkijken, rekening houden met de toekomst binnen de kaders van nu.’ Het woongebouw mocht robuust zijn, rijtjeshuizen zouden niet passen op deze plek. Maar binnenin dat blok, het in 2008 bepaalde bouwvolume, is ruimte voor de menselijke maat, een leefbaar en fijn woonklimaat.’ 

Binnentuin voor licht, groen en ontmoeting
Bijzonder aan het ontwerp is de lichte binnentuin met lichtstraat en houten spanten, veel groen en ruimte voor ontmoeting. Aan de brede binnengang heeft elk appartement een duidelijke eigen voordeur, een meerwaarde in de beleving van de woning. Aan de zuidkant zorgen naar binnen vallende loggia’s ervoor dat de zon niet inbrandt, aan de noordkant vangen uitstekende balkons zo veel mogelijk daglicht. Het gebouw is robuust, de materialen zijn natuurlijk en licht en de vele gevelopeningen zorgen voor contact met de straat. Parkeerruimte is voorzien in de hoge plint op de begane grond, waar aan de straatkant ook twee multifunctionele ruimtes zijn voorzien. Voor gezamenlijk gebruik of voor toekomstige bedrijvigheid zoals winkels en café’s. 

Pioniers met hart voor de stad
Bijzonder is de vooruitstrevende houding van de opdrachtgever, die kiest voor het halen van duurzame klimaatambities. Zo verdwijnt al het grond- en regenwater daadwerkelijk in de grond, zorgt een groen dak voor het tegengaan van hittestress en is het energieverbruik laag dankzij goede isolatie en zonnepanelen. Het gebouw is helemaal gasloos, en voor het ontwerp zijn zo veel mogelijk duurzame en onderhoudsarme materialen gekozen. De opdrachtgever rust het woongebouw bovendien uit met drie elektrische deelauto’s, om zo autobezit én het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Het resultaat is een woongebouw dat past in de transitiefase van Rijnhuizen. Met oog voor de huidige omgeving, maar vooral ook veel aandacht voor de woonkwaliteit, ontmoeting, leefbaarheid en duurzaamheid. ‘Transformatie, ook van bedrijventerreinen, vraagt om gelijkgestemde pioniers met hart voor de stad.’

Lees verder
Opdrachtgever Niroc Vastgoed
Locatie Nieuwegein
Realisatie 2021